TUNCELİ PERTEK İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

BUGÜN FİDAN YARIN NEFES

BUGÜN FİDAN YARIN NEFES

 

         "11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü" etkinlikleri nedeniyle, Tarım ve Orman Bakanlığının " Geleceğe Nefes Ol" projesi kapsamında, İlçemizde de Kaymakamlığımızın organizesi, Belediyimizin katkıları, öğrencilerimizin, idarecilerimizin vatandaşlarımız ve görevlilerin emekleriyle fidanları toprak anaya teslim ettik.Biliyoruzki "Ağaca beşikten mezara kadar muhtacız" bunun içinde fidan dikmeliyiz.Bunun önemini herkese özelliklede, kendileride geleceğimizin fidanları olan öğrencilerimize öğretmeliyiz aşılamalıyız.Öğrencilerimizin özellikle fidan dikme etkinliklerinde  olsun diğer benzeri etkinliklerde olsun çokça dinlediği  söz ve müziği müzisyen ve eğitimci Mahir DİNÇERe e ait olan güzel bir şarkı vardır;

 

 YURDUMDA ŞARKISI

 

Tohumlar  fidana,
Fidanlar  ağaca,
Ağaçlar  ormana,
Dönmeli  yurdumda.

 

 

 

Yuvadır kuşlara,
Örtüdür toprağa,
Can verir doğaya,
Ormanlar yurdumda.

 

 

 

Bir tek dal kırmadan
Ormansız kalmadan
Her insan bir fidan
Dikmeli yurdumda

 

 

 

Yuvadır kuşlara
Örtüdür toprağa
Can verir doğaya
Ormanlar yurdumda

 

        Fidan dikip ağaç yetiştirip ormana dönüştermenin önemini ne kadarda güzel anlatmış.Dünyada hiçbir insanoğlu oksijen olmadan yaşayamayacağı için ve oksijen üretimi için de doğaya ve ağaçlara ihtiyacımız sonsuzdur şüphesiz. Ağaçlar insanların yaşaması bakımından birinci derece öneme sahiptir. Ağaçlar insanlara nefes alması için gereken oksijeni üretir. Ayrıca ağaçlar en çok bilinen sera gazı olan karbondioksiti emip, içerisindeki karbonu emdikten sonra kalan oksijeni atmosfere bırakırlar.İşte toğrağa emanet ettiğimiz  fidanların büyüyüp ağaç, çoğalıp orman olduktan sonraki faydaları;

 

ORMANLAR OKSİJEN KAYNAĞIDIR.

 

  • Kuşkusuz ormanların en önemli faydası oksijen kaynağı olmasıdır. Bitkiler fotosentez yolu ile havadan karbondioksiti alır; havaya oksijen verir. 
  • Havada % 21 oranında oksijen bulunmaktadır. Bu miktarın % 56'sını ormanlar üretir. Kentlerimizde bu oranlar daha düşüktür. 
  • 40 kişinin bir saatte havaya verdiği karbondioksiti yetişkin bir çam ağacı 1 saatte oksijene dönüştürür. 
  • 1 Hektar çam ormanı havadaki 36.4 ton tozu süzer. 
  • 1 Hektar çam ormanı yılda 30 ton oksijen üretir.

 


 

SU VARLIĞINI KORUR VE DÜZENLER.

 

  • Ormanlar, bitkiler ve hayvanlar için doğal bir su şebekesi gibidirler. Kar ve yağmur biçimindeki yağışı ağaçlar; yaprakları, dalları, gövdesi ve kökleri ile tutarak, sellerin, taşkınların olmasını önler. Ayrıca yeraltı sularının oluşmasına yardım eder. 
  • Ormanlar barajların ekonomik ömrünü uzatır, doğal afetleri önler, ülke ekonomisine katkıda bulunur. 
  • Yetişkin bir kayın ağacı kökleriyle 10 ton su tutabilir. 
  • Ağaçlar yağmurların yeryüzüne direk inmesini, akıp gitmesini önler. Yağmur sularını havzada tutarak korurlar.

 


 

EROZYONU ÖNLER

 

  • Erozyon tanım olarak bitki örtüsü tahrip olmuş eğimli arazilerdeki toprağın, bulunduğu yerden; yağışlar, sel suları, çığ, rüzgar gibi etkenlerle aşınması ve taşınmasına denir. 
  • Ülkemizde her yıl 500 milyon ton toprağımız erozyonla kaybolmaktadır. 
  • 1 cm kalınlığında bir toprağın oluşması için 400 yıl gereklidir. 
  • Ülkemizde erezyon Avrupa'dan 12 kat fazladır. 
  • Bugün ülke topraklarımızın % 83'ünde erezyon devam etmektedir.

 


 

KULLANDIĞIMIZ ODUNUN ANA KAYNAĞIDIR

 

  • Ağaçlar her yıl belli bir miktarda büyürler. Biz buna "ARTIM" diyoruz. Ormanlardan bu artımları ,planların tespit ettiği, oranında ürün alınır. Ormanlara hiçbir müdahale yapılmadan doğaya terk edilmesi halinde nitelik ve nicelik açısından vasıfları bozulacak, sağlıklı bünyeye kavuşamayacaklardır. Dolayısı ile kar, fırtına, rüzgar, böcek ve yangın gibi zararlar karşısında dayanıklılıklarını yitireceklerdir. 
  • Bu ağaçlar Orman Mühendislerinin denetimi altında uzman kişiler tarafından alandan çıkarılarak kullanım için ayrılırlar. 
  • Oduna ait kullandığımız tüm materyaller ormanlarımızdan elde edilirler.

 


 

BEDEN VE RUH SAĞLIĞIMIZ ÜZERİNDE OLUMLU ETKİLERİ VARDIR

 

  • Ormanlar eğlenme, dinlenme ve boş zamanlarını değerlendirme imkanı sağlar. Havası, suyu, doğal görünümleri ve sakin ortamı ile özellikle şehirlerde yaşayan insanları kendisine çeker. Bu yönü ile insanların beden ve ruh sağlığı üzerinde olumlu rol oynar. 
  • Yerleşim alanları çevresindeki hava kirliliğini ve gürültüyü önlemesi insan sağlığı bakımından büyük önem taşır. Ormanların insan sağlığı üzerindeki bütün bu olumlu yararları nedeni ile büyük kentlerin çevresinde ormanlar yetiştirilmekte, dinlenme yerleri kurulmaktadır. 
  • 250 m. genişliğinde orman gürültüyü % 50 azaltır. 
  • Ülkemiz flora bakımından oldukça zengindir. Ülkemizde 10.000'e yakın bitki türü mevcut olup bunlardan 3.000 adedi endemiktir. ( Yalnız ülkemizde yetiştir.) Avrupa' da endemik bitki türü sadece 2.650'dir.

 


 

YARARLI BİRÇOK İKİNCİL ÜRÜN VERİR.

 

Ormanlar aşağıda " ORMANLARDAN ELDE EDİLEN ÜRÜN VE HİZMET ÇEŞİTLERİ" başlığı altında gösterilen birçok ikincil ürün verir.

 

Ayrıca tıp, kozmetik, kimya ve boya sanayinin hammaddesini oluşturan birçok ürün; ormandaki ağaçların kökünden, gövdesinden, dalından, yaprağından elde edilmektedir.

 


 

ORMANLAR İŞ VE GEÇİM KAYNAĞIDIR.

 

  • Ormanlar, orman içinde ve dışında yaşayan insanlara çeşitli iş alanları sağlar, işsizliği önlemede etkin rol oynar, böylece köyden kente göçü azaltır. 
  • Ege Orman Vakfında ki ağaçlandırma çalışmalarında bu kişilere iş verilerek kalkınmaları sağlar, istihdam olanağı yaratır.

 


 

ORMANLARDAN ELDE EDİLEN ÜRÜN VE HİZMET ÇEŞİTLERİ

 

Ormanlardan elde edilen ürün çeşitleri; odun, yaprak, çiçek, meyve, tohum, reçine, kabuk, kök, çalı, ot, av hayvanı, su, toprak, kil, taş, kömür ve madenler gibi çok sayıda ve değişik nitelikte hammaddelerdir... Bu maddeler niteliklerine ve pazar isteklerine göre çok değişik kullanım yerleri bulabilmektedir. Bu ürünler içerisinde en bol elde edilen ve geniş bir pazarlama olanağı bulan ürün ise ODUN'dur... 
Ormanların ayrıca suyu düzenleme, toprağı koruma, iklimi etkileme, doğayı koruma ve güzelleştirme gibi çok önemli hizmetleri vardır...

 

12-11-202012-11-202012-11-202012-11-202012-11-202012-11-202012-11-202012-11-2020

 

 

 

 

İstiklal Mah. 17 Kasım Caddesi No.33 62500 PERTEK/TUNCELİ - 0 (428) 651 24 81

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.